- 350 gm mi kuning (dicelur dan ditoskan)
- 200 gm bebola ayam
- 150 gm isi udang
- 250 gm daging ayam (bahagian dada - dipotong kecil)
- 600 gm sayur sawi (dicelur dan dipotong kecil)
- 200 gm taugeh (dicelur)
- 2 keping tauhu (digoreng dan dipotong dadu)
- 3 tangkai daun ketumbar (dihiris)
- 2 s/besar minyak sayuran
- 40 gm rempah kari (dijadikan pes)
- 500 ml santan cair (diperah dari 1/4 biji kelapa)
- 3 ulas bawang merah }
- 2 ulas bawang putih } ditumbuk lumat
- 2 cm halia }
- 3 cm kayu manis
- 3 biji bunga cengkih
- 1 kumtum bunga lawang
- 3 biji bunga pelaga
- 2 biji tomato
- 3 tangkai daun kari
- 650 ml air
- 1/2 s/kecil garam
- 1 keping asam keping
cara membuat
- Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga,bawang merah, bawang putih, dan halia sehingga kuning, di atas api kecil.
- Masukkan pes rempas kari, daun kari, tumis sehingga harum.
- Masukkan ayam dan gaul dengan rata , masukkan sedikit air, tutup dan masak diatas api sederdana selama 5 minit.
- Masukkan udang dan bebola ayam.
- Masukkan asam keping, santan dan air, biarkan ia mendidih.
- Perasakan dengan garam dan biarkan ia masak beberapa minit, masukan tomato kemudian tutupkan api.
- Untuk menghidangkannya, masukan mi, taugeh, sawi dan tauhu di dalam mangkuk, kemudian tuangkan kuah yang panas ke atasnya.
No comments:
Post a Comment