Monday, September 3, 2007

mi kari

bahan-bahan
  • 350 gm mi kuning (dicelur dan ditoskan)
  • 200 gm bebola ayam
  • 150 gm isi udang
  • 250 gm daging ayam (bahagian dada - dipotong kecil)
  • 600 gm sayur sawi (dicelur dan dipotong kecil)
  • 200 gm taugeh (dicelur)
  • 2 keping tauhu (digoreng dan dipotong dadu)
  • 3 tangkai daun ketumbar (dihiris)
  • 2 s/besar minyak sayuran
  • 40 gm rempah kari (dijadikan pes)
  • 500 ml santan cair (diperah dari 1/4 biji kelapa)
  • 3 ulas bawang merah }
  • 2 ulas bawang putih } ditumbuk lumat
  • 2 cm halia }
  • 3 cm kayu manis
  • 3 biji bunga cengkih
  • 1 kumtum bunga lawang
  • 3 biji bunga pelaga
  • 2 biji tomato
  • 3 tangkai daun kari
  • 650 ml air
  • 1/2 s/kecil garam
  • 1 keping asam keping

cara membuat
  • Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga,bawang merah, bawang putih, dan halia sehingga kuning, di atas api kecil.
  • Masukkan pes rempas kari, daun kari, tumis sehingga harum.
  • Masukkan ayam dan gaul dengan rata , masukkan sedikit air, tutup dan masak diatas api sederdana selama 5 minit.
  • Masukkan udang dan bebola ayam.
  • Masukkan asam keping, santan dan air, biarkan ia mendidih.
  • Perasakan dengan garam dan biarkan ia masak beberapa minit, masukan tomato kemudian tutupkan api.
  • Untuk menghidangkannya, masukan mi, taugeh, sawi dan tauhu di dalam mangkuk, kemudian tuangkan kuah yang panas ke atasnya.

No comments: