Tuesday, September 18, 2007

kek coklat hitam manis

bahan-bahan

  • 175 g tepung gandum ] diayak
  • 1½ camca teh soda bikarbonat] bersama
  • 1 camca teh garam ]
  • 200 g gula kastor
  • ¼ cawan serbuk koko
  • 2 biji telur
  • ½ cawan susu segar
  • ½ cawan air kelapa muda
  • ½ cawan minyak sayuran
  • 2 camca teh esen vanila
  • 1 cawan air panas

cara membuat
  • Panaskan ketuhar kepada suhu 180C dan lenserkan tin kek dengan marjerin cair dan dialas dengan kertas minyak.
  • Di dalam mangkuk adunan, satukan kesemua bahan kering.
  • Masukkan telur, susu, minyak sayuran, vanila dan air kelapa muda.
  • Putarkan dengan pemutar elektrik selama 2 minit.
  • Tuangkan air panas dan kacau adunan dengan rata.
  • Bakar kek di dalam ketuhar selama 35-40 minit.
  • Sejukkan kek sebelum mencurahkan aising coklat dan hiaskan.

No comments: