- 190 g (10 biji) 5 biji cili hijau + 5 biji cili merah
- 200 g (3 ekor) ikan selayang (mentah), dibuang kulit dan dikikis dengan garfu
- 40 g (8 ulas) bawang merah dimayang halus
- 2 g (2 sm) halia
- 30 g (1 cawan) isi kelapa parut (putih sahaja)
- 5 g (1 sudu teh) gula
- 5 g (1 sudu teh) garam
cara membuat
- Bersihkan cili tanpa dibuangkan tangkainya.
- Kemudian belah memanjang dari pangkal tangkai hingga 3/4 sahaja, jangan sampai putus untuk menyumbat intinya. Keluarkan biji.
- Bawang merah dan halia digaul bersama isi ikan, kelapa parut, garam dan gula.
- Tumbuk bahan tersebut hingga betul-betul lumat. Gaulkan hingga sebati.
- Sumbatkan pes isi ikan tadi ke dalam cili yang telah siap dibelah dan kukus hingga masak.
- Isi ikan perlu disumbat dengan padat.
No comments:
Post a Comment