Thursday, August 30, 2007

solok lada

bahan - bahan
  • 190 g (10 biji) 5 biji cili hijau + 5 biji cili merah
  • 200 g (3 ekor) ikan selayang (mentah), dibuang kulit dan dikikis dengan garfu
  • 40 g (8 ulas) bawang merah dimayang halus
  • 2 g (2 sm) halia
  • 30 g (1 cawan) isi kelapa parut (putih sahaja)
  • 5 g (1 sudu teh) gula
  • 5 g (1 sudu teh) garam

cara membuat

  • Bersihkan cili tanpa dibuangkan tangkai­nya.
  • Kemudian belah memanjang dari pangkal tangkai hingga 3/4 sahaja, jangan sampai putus untuk menyumbat intinya. Keluarkan biji.
  • Bawang merah dan halia digaul bersama isi ikan, kelapa parut, garam dan gula.
  • Tumbuk bahan tersebut hingga betul-betul lumat. Gaulkan hingga sebati.
  • Sumbatkan pes isi ikan tadi ke dalam cili yang telah siap dibelah dan kukus hingga masak.
  • Isi ikan perlu disumbat dengan padat.

No comments: