Thursday, August 30, 2007

puteri mandi

bahan - bahan
  • 125 g (1 cawan) tepung pulutLebih kurang
  • 110 ml (1/2 cawan) air, untuk membancuh tepung pulut
  • 80 g (3/4 cawan) kelapa muda parut
  • 50 g (1/2 cawan) gula anau, dipotong kasar-kasar
  • 125 ml (1/2 cawan) air kelapa muda
  • 5 g (1 helai) daun pandan
  • Sedikit garam

cara membuat

  • Uli tepung pulut dengan 1/2 cawan air dan sedikit garam.
  • Gentel tepung yang telah diuli sebesar guli dan leperkan dengan ibu jari. Aturkan di dalam bekas dan ketepikan.
  • Didihkan 2 - 3 cawan air di dalam periuk. Masukkan tepung yang telah digentel.
  • Apabila tepung telah terapung, angkat dengan penapis dan rendam sebentar di dalam air sejuk. Toskan.
  • Masak gula anau dengan air kelapa muda. Apabila gula telah larut, masukkan kelapa muda parut dan daun pandan. Biarkan sehingga agak pekat.
  • Masukkan tepung yang telah ditos tadi. Kacau sehingga tepung dan kelapa bercampur rata.
  • Angkat dan hidangkan.

No comments: