Thursday, August 30, 2007

ikan masam manis

bahan - bahan
  • 300 g kepingan ikan
  • 5 g halia, dihiris
  • 10 g bawang putih, ditumbuk
  • 40 g bawang besar, dipotong kiub
  • 100 g (1/2 saiz sederhana) timun, dibuang kulit dan dipotong kiub
  • 50 g (1/2 saiz sederhana) sayur lada merah, dipotong kiub
  • 50 g (1/2 saiz sederhana) sayur lada hijau, dipotong kiub
  • 100 g (1 ulas) nenas, dipotong kiub
  • 20 g (2 sudu teh) minyak sayuran

KUAH

  • 20 g (4 sudu teh) gula
  • 35 g (3½ sudu makan) cuka
  • 70 g (7 sudu makan) sos tomato
  • 20 g (2 sudu makan) sos cili
  • 10 g (2 sudu teh) kicap cair
  • 30 ml (1½ sudu makan) air

cara membuat

  • Didalam kuali, panaskan 10 g minyak dan goreng ikan. Ketepikan ikan.
  • Gunakan minyak yang selebihnya dan tumis halia dan bawang putih selama 2 minit.
  • Masukkan bawang, timun, sayur lada merah dan hijau, masak selama 2-3 minit.
  • Masukkan ikan dan nenas ke dalam sayur. Kacau rata dan sendukkan ke piring hidangan.
  • Untuk menghidangkan, taburkan sos ke atas dan hidangkan dengan nasi.
  • Untuk membuat sosDi dalam pan, didihkan gula dan cuka. Masukkan sos tomato, sos cili, kicap cair dan air. Masak selama 5 minit sebelum dituang ke atas ikan.

Untuk Kuah

  • Untuk membuat sosDi dalam pan, didihkan gula dan cuka.
  • Masukkan sos tomato, sos cili, kicap cair dan air.
  • Masak selama 5 minit sebelum dituang ke atas ikan.

No comments: