- 300 g kepingan ikan
- 5 g halia, dihiris
- 10 g bawang putih, ditumbuk
- 40 g bawang besar, dipotong kiub
- 100 g (1/2 saiz sederhana) timun, dibuang kulit dan dipotong kiub
- 50 g (1/2 saiz sederhana) sayur lada merah, dipotong kiub
- 50 g (1/2 saiz sederhana) sayur lada hijau, dipotong kiub
- 100 g (1 ulas) nenas, dipotong kiub
- 20 g (2 sudu teh) minyak sayuran
KUAH
- 20 g (4 sudu teh) gula
- 35 g (3½ sudu makan) cuka
- 70 g (7 sudu makan) sos tomato
- 20 g (2 sudu makan) sos cili
- 10 g (2 sudu teh) kicap cair
- 30 ml (1½ sudu makan) air
cara membuat
- Didalam kuali, panaskan 10 g minyak dan goreng ikan. Ketepikan ikan.
- Gunakan minyak yang selebihnya dan tumis halia dan bawang putih selama 2 minit.
- Masukkan bawang, timun, sayur lada merah dan hijau, masak selama 2-3 minit.
- Masukkan ikan dan nenas ke dalam sayur. Kacau rata dan sendukkan ke piring hidangan.
- Untuk menghidangkan, taburkan sos ke atas dan hidangkan dengan nasi.
- Untuk membuat sosDi dalam pan, didihkan gula dan cuka. Masukkan sos tomato, sos cili, kicap cair dan air. Masak selama 5 minit sebelum dituang ke atas ikan.
Untuk Kuah
- Untuk membuat sosDi dalam pan, didihkan gula dan cuka.
- Masukkan sos tomato, sos cili, kicap cair dan air.
- Masak selama 5 minit sebelum dituang ke atas ikan.
No comments:
Post a Comment