Wednesday, August 29, 2007

nasi dagang

bahan - bahan

  • 1 kg beras merah (beras nasi dagang)
  • 250 g (1 cawan) kelapa parut
  • 100 g (2/3 cawan) susu tepung rendah lemak
  • bahan - bahan A
  • 100 g (10 ulas) bawang merah, dimayang
  • 10 g (2 sm) halia, dihiris nipis dan halus
  • 10 g (2 sudu teh) garam
  • 10 g (2 sudu teh) gula
  • 15 g (3 sudu teh) halba

cara membuat

  • Rendam beras selama 2 hingga 3 jam.
  • Toskan airnya dan kukus sehingga masak.
  • Perah kelapa parut bersama air untuk mendapatkan 1 gelas santan pekat dan 1 gelas santan cair.
  • Bancuh susu tepung rendah lemak ke dalam santan cair.
  • Angkat kukusan berisi nasi dan gaulkan nasi bersama bahan-bahan (A) dan santan sehingga rata.
  • Kukus kembali nasi sehingga kukusan berwap.
  • Angkat dan hidangkan bersama lauk.

ACAR TIMUN

bahan - bahan

  • 500 g (2 biji kecil) timun
  • 150 g (1 biji) lobak merah
  • 120 g (2 biji) bawang besar
  • 20 g (2 ulas) bawang merah
  • 50 g (5 sudu makan) cuka
  • 60 g (3 biji) cili merah
  • 5 g (1 sudu teh) gula
  • 3 g (1/2 sudu teh) garam

cara membuat

  • Timun dibuang kulit dan dipotong nipis-nipis.
  • Lobak merah dihiris halus (memanjang) atau diparut.
  • Bawang besar, bawang merah dan cili dimayang halus.
  • Gaul kesemua sayur-sayuran di atas ber­sama cuka, gula dan garam.
  • Hidangkan bersama nasi dagang.

No comments: