- 1 kg beras merah (beras nasi dagang)
- 250 g (1 cawan) kelapa parut
- 100 g (2/3 cawan) susu tepung rendah lemak
- bahan - bahan A
- 100 g (10 ulas) bawang merah, dimayang
- 10 g (2 sm) halia, dihiris nipis dan halus
- 10 g (2 sudu teh) garam
- 10 g (2 sudu teh) gula
- 15 g (3 sudu teh) halba
cara membuat
- Rendam beras selama 2 hingga 3 jam.
- Toskan airnya dan kukus sehingga masak.
- Perah kelapa parut bersama air untuk mendapatkan 1 gelas santan pekat dan 1 gelas santan cair.
- Bancuh susu tepung rendah lemak ke dalam santan cair.
- Angkat kukusan berisi nasi dan gaulkan nasi bersama bahan-bahan (A) dan santan sehingga rata.
- Kukus kembali nasi sehingga kukusan berwap.
- Angkat dan hidangkan bersama lauk.
ACAR TIMUN
bahan - bahan
- 500 g (2 biji kecil) timun
- 150 g (1 biji) lobak merah
- 120 g (2 biji) bawang besar
- 20 g (2 ulas) bawang merah
- 50 g (5 sudu makan) cuka
- 60 g (3 biji) cili merah
- 5 g (1 sudu teh) gula
- 3 g (1/2 sudu teh) garam
cara membuat
- Timun dibuang kulit dan dipotong nipis-nipis.
- Lobak merah dihiris halus (memanjang) atau diparut.
- Bawang besar, bawang merah dan cili dimayang halus.
- Gaul kesemua sayur-sayuran di atas bersama cuka, gula dan garam.
- Hidangkan bersama nasi dagang.
No comments:
Post a Comment