Thursday, August 30, 2007

pasembor

bahan - bahan
  • 250 g (1 biji) timun, dipotong memanjang
  • 300 g (1 biji sederhana) sengkuang, dipotong memanjang
  • 100 g (6 pokok) kangkong, dicelur dan dipotong
  • 140 g (1 biji) ubi kentang, direbus dan dipotong dadu
  • 200 g (1 keping) tawkua, dibakar dan dipotong nipis
  • 250 g sotong basah, dicelur dan dipotong
  • 60 g (1 biji) telur rebus, dipotong dua
  • 30 g (3 biji) bebola ikan, dicelur dan dipotong empat

sos kacang

  • 30 g (3 ulas) bawang merah
  • 90 g (1 biji) bawang besar
  • 5 g (2 ulas) bawang putih dikisar halus dengan 1/2 cawan air
  • 10 g (2.5 sm) lengkuas
  • 20 g (1 batang) serai
  • 3 g (3 tangkai) cili kering
  • 25 g (1/2 cawan) kacang tanah tumbuk, kacang tanah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk halus
  • 250 ml (1 cawan) air
  • 30 g (1 sudu makan) perahan asam jawa
  • 5 g (1 sudu teh) gula merah
  • 5 g (1 sudu teh) gula
  • 5 g (1 sudu teh) garam

cara membuat (sos kacang)

  • Jerang air.
  • Apabila hampir mendidih, masukkan semua bahan yang telah dikisar.
  • Apabila bahan mendidih, masukkan pula kacang tumbuk dan kacau hingga sebati.
  • Masukkan perahan asam jawa, garam dan gula.
  • Masak pada api perlahan sehingga sos kacang menjadi pekat.
  • Hidangkan bersama bahan-bahan di atas.

No comments: